F.A.Q DK

Er der specielle regler for hopper og/eller hingste?
Til de fleste destinationer skal hopper og hingste CEM-testes.
Inden for 30 dage før eksport udtages CEM svaberprøver, som skal testes på et officielt godkendt laboratorium.
Horses By Air ApS fremsender formularer til praktiserende dyrlæge, således at disse medsendes til laboratoriet.
Det originale testresultat skal vedlægges sundhedsattesterne.

Hvilke krav er der til vaccinationer m.m.?
De sædvanlige vaccinationer mod influenza og stivkrampe er påkrævet.
Desuden kræver visse destinationer behandling mod ind- og udvendige parasitter max. 14 dage før eksport.

Skal min hest i karantæne?
Dette afhænger helt af modtagerlandets bestemmelser.
Heste til f. eks. USA skal ved ankomst i 3-dages karantæne, hvor de testes for de tidligere omtalte sygdomme. Når disse tests er negative, vil hesten blive frigivet.
En vallak kan således fortsætte til sin endelige destination. Hopper og hingste skal her fra transporteres direkte til en CEM-karantæne. CEM-karantænen for hopper er ca. 14 dage og for hingste ca. 30 dage. Til andre destinationer som f.eks. Australien, Sydkorea, Japan & Sydafrika er der krav om karantæne og/eller isolation forud for afsendelse.

Hvilke dokumenter og attester skal følge med hesten?
Følgende dokumenter skal følge hesten under rejsen:

  • Originalt pas.
  • Sundhedsattest med evt. blodprøve resultater.
  • Korrekt tegnet diagram af hesten underskrevet af dyrlæge.
  • Evt. transittilladelse.
  • Evt. importtilladelse.
  • Evt. exporttilladelse.

Hvad skal hesten have med til rejsen?
Hesten skal altid have grime af god kvalitet, helst en lædergrime, samt tilhørende grimeskaft.
Hesten kan udstyres med transport gamacher, men dette anbefales ikke, da de oftest generer mere end de gavner. Bandager med/uden bandageunderlag frabedes og vil ikke blive accepteret, da risikoen for at de går op eller glider ned er for stor. En korrekt pålagt halebandage / beskytter kan være en god idé.
Desuden kan der medtages max. 2 stk. dækken.

Alle andre ting såsom sadel, sadelskab, ekstra dækken m.m. kan som standard ikke forventes afsendt sammen med hesten, men må bookes separat og i god tid forinden afskibning.

Disse ting skal pakkes i solide kasser og påføres en detaljeret indholdsfortegnelse.

Vi fraråder at medsende mere end højst nødvendigt, da de fleste flyselskaber vil afvise at medtage disse ting.

Desuden kan det medføre forsinkelse i toldbehandlingen ved ankomst i modtagerlandet og risikoen for bortkomst er ligeledes til stede.

Hvad er de omtrentlige forsendelsesomkostninger?
Da disse omkostninger stærkt afhænger af destinationen, beder vi dig venligst kontakte vort kontor for et uforrpligtende tilbud.

Kan jeg helt selv vælge hvornår hesten skal rejse?
Dette afhænger i høj grad af destinationen.
Normalt er alle tilbud baseret på afskibning af min. 3 heste af gangen (fra vilkårlige afsendere), dels for at tilbyde transporten til lufthavnen til den rigtige pris – og dels for at det passer med antal heste i en stall (flycontainer).

På destinationer som f.eks. New York er der rig mulighed for co-loads, af hvilken grund vi næsten altid vil kunne afsende hesten inden for ca. 2 uger.

På mere sjældne destinationer som f.eks. Singapore kan ventetiden være lidt længere, da vi er nødt til at have min. 3 heste booket.

Er transporten, herunder selve flyvningen, stressende for hesten?
Dette afhænger i høj grad hesten. Under flyvningen er det uhyre sjældent, at der er problemer. De fleste heste oplever, at flyvningen er langt mere komfortabel end f.eks en køretur i en hestetrailer. På grund af den monotone lyd fra motorer og vind ombord på maskinen vil de fleste heste blot slappe af og hvile.

Hvis der er problemer, hvilket er yderst sjældent, er det under kørslen i lufthavnen til og fra flyet samt under take-off og landing.

Kan flyvningen give hesten psykiske mén?
Så vidt det vides er der ingen vedvarende skadelige psykiske konsekvenser forbundet med flyvning af heste.

Det er muligt, at hesten kan være lidt træt og evt. have lidt feber efter turen, men normalt forsvinder dette hurtigt igen.

Får hesten altid noget beroligende før flyvningen?
Nej, med mindre vi på forhånd bliver informeret om, at hesten er – eller har været svær at transportere.

Da vi normalt foretager transporten til lufthavnen med vores egen nye hestetransport, vil vi allerede her være opmærksom på, hvis der er et problem.

Et afslappende middel vil kun blive givet hvis vi – eller den medrejsende ”flight-attendant” finder det nødvendigt.

Hvornår skal hesten være i lufthavnen?
Hesten skal være i lufthavnen mindst 5 timer før afgang. På denne måde kan hesten i god til læsses over i stallen og vende sig til denne. Hesten bliver også vant til lugten samt støjen i lufthavnen. I god tid køres hestene ud og læsses på flyet under overvågelse af flight-attendant.

Hvis der her skulle opstå problemer, er der stadig tid til at finde en løsning og i ekstreme tilfælde evt. at læsse en hest af igen. Dette for at garantere sikkerheden for de andre heste/passagerer om bord.

Hvornår kommer hesten om bord på flyet?
Normalt så sent som muligt inden afgang men dog stadig i så god tid, at dens reaktion kan observeres inden afgang.

Hvordan kommer hesten om bord på flyet?
Hestene læsses i en stall (container) enten fra en læsserampe eller går direkte ind i stall´en på gulvet og bindes op som i en hestetransport. Efter at hestene er læsset i stall´en køres denne på ”dollies” ud til flyet.

Ankommet ved flyet bliver stall´en rullet over på en high-loader, som løfter den op til flyet, hvor efter den ved hjælp af ruller i gulvet glider på plads i flyet og fastspændes.

Hvor meget plads har hesten i containeren (stall)?
De mest almindelige containere – og dem vi benytter – har følgende mål:
Længde 3,18 m x bredde 2,44 m x højde 2,44 m. Næsten alle flyselskaber benytter i dag kun helt lukkede ”jet-stalls”. Disse har skillevæg mellem hver hest, som kan placeres individuelt, og således tilgodese hestenes individuelle pladsbehov.

Normalt læsses hestene tre i en stall, men der kan også vælges ”First Class”, hvor kun to heste deler en stall (mod tillæg). I tilfælde af føl kan disse rejse 5 eller 6 i en stall afhængig af alder, race og størrelse.

Hvilken slags fly bruges til hestetransport?
Afhængig af destination og antallet af heste er der faste afgange hver uge med fragtfly eller ved større antal heste med charterfly.

Hestene sendes enten med rene fragtfly eller med kombi-maskiner (fragt & passagerer). Den mest benyttede fly-type er Boing 747-400 (Jumbo).

Kan jeg selv komme med hesten som ”Flight-attendant”?
På bestemte ruter er det muligt at sende en kvalificeret groom med hestene.

Hvordan reagerer hesten på take-off?
Dette varierer fra hest til hest, men de fleste reagerer ikke særligt under take-off. Enkelte heste kan dog blive lidt nervøse men falder hurtigt til ro igen.

Kan hesten få luftsyge og gør det også ondt I hestens ører?
I lighed med anden transport er det en god idé ikke at overfodre hesten inden afrejse. Hesten har bedst af kun at få hø og vand under transporten for at holde maven i orden.
Nogle heste fornemmer det skiftende atmosfæriske tryk i ørerne. Dette vil dog aldrig være specielt smertefuldt i de benyttede store fly.

Hvordan er temperaturen i flyet?
Temperaturen i lastrummet justeres normalt til ca. 18* celsius. I stall´en er temperaturen et par grader højere, hvilket giver hestene en behagelig følelse.

Bliver hesten vandet og fodret under flyvningen?
Hestene har hø under hele flyvningen og bliver jævnligt tilbudt vand. Dette medtages fra lufthavnen, så vi er sikre på, at der ikke er ændring i smagen.

Hvad hvis hesten ikke vil drikke og spise under flyvningen?
Selv om nogle flyvninger kan være lange er et døgn uden mad ikke det største problem for heste.

Derimod gøres der mest muligt for at hestene drikker jævnligt, så at de ikke dehydrerer. Det er tilrådeligt, at give hesten elektrolyter den sidste uge inde afrejse. Flyvning i stor højde kan få hestens ben (og friske sår) til at hæve og kan være forbundet med lettere smerte.

Hvad gøres der for at berolige hesten under flyvningen?
Dette er forskelligt fra hest til hest. De fleste heste er rolige og afslappet, nogle sover endda.
Nogle gange er tilstedeværelsen af en groom nok.
Hvis det bliver nødvendigt kan ”flight-attendant” give hesten noget beroligende.

Er det rigtigt, at hesten aflives, hvis den går amok i flyet?
At aflive en hest vil være den yderste nødløsning efter at alt andet vil være prøvet. Sandt, det kan ske, men risikoen er yderst lille. Situationen er næsten ukendt og vi har aldrig tilnærmelsesvis haft en sådan situation.

Er der en dyrlæge ombord?
Normalt ikke, men hestene ledsages af professionelle ”horse flight attendants” som kan udføre det mest nødvendige veterinærmæssigt og som samtidig har stor erfaring med at ledsage heste under lange transporter. Kun i tilfælde af et stort antal heste på samme fly, f.eks. et charterfly, vil der normalt være en dyrlæge med.

Får hesten også jetlag?
Hesten kan også få jetlag pga. tidsforskel og det skiftende dagslys. Erfaringen viser dog, at de hurtigt overvinder dette.

Kan hesten transporteres straks efter ankomst?
Normalt ja, under forudsætning af de lokale anvisninger overholdes.
Vi anbefaler dog, at lade hesten hvile snarest muligt, så den har mulighed for at komme sig oven på rejsen.

Hvordan får jeg hesten transporteret videre efter ankomst?
Afhængig af kundens ønsker kan Horses By Air ApS arrangere den videre transport fra lufthavnen frem til karantænestald og/eller til den endelige destination. Kontakt venligst vort kontor for yderligere information.